Header image gebruikt frituurvet/cooking oil

Gebruikt frituurvet

Dat is vet!

Icon gebruikt frituurvet / cooking oil

Gebruikt frituurvet

Waarom gebruikt frituurvet scheiden?

Door gebruikt frituurvet te scheiden, zorgen we voor minder belasting op het milieu én voorkomen we verstoppingen in het riool. Maar dat niet alleen. Wist je dat frituurvet ook een waardevolle grondstof is en heel geschikt is om te recyclen? En dat is mooi, want wij geven afval graag een tweede leven! 

De biobrandstoffen die we in Nederland gebruiken worden namelijk voor 99% gemaakt van reststromen zoals gebruikt frituurvet en dierlijk vet. Als we het recyclen van vet en olie net zo gewoon kunnen maken als het scheiden van glas en papier, kunnen we jaarlijks 20 miljoen kg frituurvet inzamelen. Dat is goed voor 18 miljoen liter biobrandstof!

Wat gebeurt er met mijn frituurvet?

Van jouw gebruikte frituurvet kan biodiesel worden gemaakt of het wordt verwerkt tot andere producten, zoals cosmetica of smeermiddel. Voordat je start leveren wij een vat bij je af – een grote container voor het verzamelen van het frituurvet. Als je vat vol is, plan je via onze app een ophaalmoment in. Onze logistiek partner komt het frituurvet ophalen en brengt het naar de verwerker. De verwerker leegt de vaten waar het vet in zat en laat de inhoud bezinken, waardoor de pure olie komt bovendrijven. De vaten worden gewassen om hergebruikt te worden. De olie wordt via een chemisch proces omgezet in biobrandstof. En op die biobrandstof kunnen weer auto’s rijden. Zo maken we de cirkel rond!

  • Vloeibaar frituurvet
  • Vast frituurvet
  • Frituurolie
  • Jus
  • Restjes bakolie
  • Alle overige plantaardige oliën en vetten (zoals bijv. olijfolie, en de olie waarin fetakaas wordt bewaard)
  • Motorolie en smeervet

Geef jij jouw frituurvet een tweede leven?​