Hallo nieuwe afvalwetgeving, dag kilo’s restafval

afval-europa
Facebook
LinkedIn
WhatsApp

Vanaf 1 juli a.s. is horeca verplicht om etensresten te scheiden en alle bedrijven moeten dit jaar restafval halveren. 

Nederland is het land van de regeltjes, dat wordt vaak gezegd. Gelukkig zijn de meeste in het leven geroepen met een nuttige reden, zoals het bijdragen aan de circulaire ambities. En deze liegen er niet om in ons kikkerlandje: het doel is om 50% minder grondstoffen te gebruiken in 2030 en volledig circulair te zijn in 2050. Om dit te bereiken moeten we ook aan de slag met afval. Zo is er een nieuwe afvalwetgeving voor bedrijven – hier kan het snelste  de grootste impact behaald worden – in het leven geroepen per 1 juli a.s.

De nieuwe afvalwetgeving voor scheiden is tweeledig.

Enerzijds is er een doel gesteld in 2022 voor het restafval van alle bedrijven, organisaties en overheden. Dit moet gehalveerd zijn ten opzichte van cijfers uit 2012: van 2Mton naar 1 Mton. (bron: Plennid report 2021). 

Anderzijds is er een nieuwe regel voor horecazaken. Als je een horecazaak hebt groter dan 100m2 en in totaal 660L afval per week of meer produceert, dan ben je verplicht om swill – lees: etensresten – en papier te scheiden. Dit is bijna elke horecazaak. 

Met hetzelfde gemak..
..gooi je het in de juiste afvalbak.

Veel bedrijven weten niet van deze nieuwe afvalwetgeving. De focus ligt – helemaal door de afgelopen lockdowns – op andere zaken dan afval scheiden. Logisch. Toch gaan deze nieuwe regels per 1 juli a.s. in en worden bedrijven verplicht aan de bak te gaan met het geproduceerde afval. CEO en mede-oprichter Wouter Staal van YB (voorheen Yoghurt Barn) legt uit dat dit niet ingewikkeld hoeft te zijn: “Net als bij veel bedrijven ligt bij ons  de focus niet op afval scheiden. Omdat wij, naast dat we een B-Corp zijn, sinds 2020 klimaat positief ondernemen, hadden we geen keuze om ook onze afvalstromen onder de loep te nemen en dit zo goed mogelijk aan te pakken. Als horecabedrijf bestaat maar liefst 40% van al ons restafval uit etensresten – oftewel swill. Hier schuilen waardevolle grondstoffen in die je kunt hergebruiken. Heel waardevol dus. Seenons bood ons een innovatieve en efficiënte (erg belangrijk) oplossing om verschillende afvalstromen te reduceren en recyclen. Dankzij deze samenwerking hebben we jaarlijks ruim 80% minder restafval.”

Met het scheiden van swill als zware afvalstroom bespaar je dus al snel vele kilo’s restafval en draag je bij aan de circulaire doelen die Nederland heeft vastgesteld. Waarom doen we het dan nog te weinig?

De obstakels van afval scheiden

In de binnensteden scheiden momenteel de meeste horecazaken alleen restafval en glas. Mocht er ruimte voor zijn, dan ook papier. Ruimte, dat is – naast de focus – een veel genoemd struikelblok voor ondernemers om afval niet te scheiden. De kleinste container is bij huidige afvalbedrijven 120L. Daar moet je maar net plaats voor hebben. Vaak staat er dagelijks een 240L container restafval buiten, waar alles in wordt gegooid en welke vervolgens halfvol wordt geleegd. Dit is duur, ziet er niet leuk uit in het straatbeeld en trekt ongedierte aan. Vooral de etensresten. 

Waar een wet is, is een weg..

Seenons to the rescue!

  • Is het lastig om swill te scheiden, omdat je geen ruimte hebt voor een 120L container? Opgelost! Wij voeren in emmers af.
  • Is het lastig om swill te scheiden, omdat de container lang moet blijven staan voordat hij vol is en dit ongedierte aantrekt? Opgelost! Wij voeren in emmers af.
  • Heb je geen tijd om er te veel aandacht aan te besteden? Opgelost! Seenons is een efficiënt systeem dat via een app samenwerkt met afvalverwerkers bij jou in de buurt. Lees hier hoe het exact werkt.
  • Vind je het duurder om het afval gescheiden te laten ophalen? Opgelost! Als je emmers vergelijkt met afvoer in 120L containers, dan zijn de kosten ongeveer gelijk en kan de emmer zelfs  iets goedkoper uitvallen.
  • Weet je niet wat de beste aanpak is voor je organisatie om afval zo goed mogelijk te scheiden en te laten recyclen, en wil je wel? Opgelost! Seenons helpt je graag op weg en bekijkt samen naar de beste mogelijkheden voor jouw bedrijf.

Zie afval als het begin van iets moois. Denk aan groengas, citrus brandstof, warmte, compost en water. Dat kan Moeder Natuur maar al te goed gebruiken.

Oftewel – start met het scheiden van verschillende afvalstromen. Gegarandeerde positieve impact op onze planeet en voldoen aan de nieuwe afvalwetgeving, check. Wij zeggen: win-win. 

Banaan

Op de hoogte blijven van de laatste updates? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Bekijk ook eens