Welkom, verwerker Caffe Inc.! De connecting dot in de koffie-cirkel

samenwerking-met-verwerker-caffe-inc
Facebook
LinkedIn
WhatsApp

Koffie drinken, we kunnen er wat van. We consumeren in Nederland gemiddeld ruim 4 koppen koffie per persoon op een dag. Maar wist je dat maar 1% van de koffieboon uiteindelijk in je kopje terechtkomt? De rest belandt grotendeels bij het restafval.

Zonde als we die 99% van de koffieboon die overblijft niet gewoon gebruiken als grondstof, vinden ze bij Caffe Inc.! Onze nieuwe verwerkingspartner verwerkt koffiedrab tot nieuwe materialen, zoals koffie-olie. In deze blog-rubriek verwelkomen we ze graag als circulaire partner.

seenons-samenwerking-met-caffe-inc

Wie? Caffe Inc.
Wat? Verwerkingspartner

 

Van tonnen koffiedrab naar ecologische producten voor een duurzame levensstijl


250.000 ton koffiedrab – zoveel produceren we alleen al in Nederland met z’n allen per jaar. Zonde als we dat allemaal weggooien, want er komt jaarlijks
8,5 miljoen kilo CO2 vrij bij de productie.* En bovendien is koffiedik een heel waardevolle natuurlijke grondstof!

Caffe Inc. ziet – net als wij – een wereld voor zich waarin koffiedrab geen afval is. Daarom winnen ze er bruikbare grondstoffen uit terug, en verwerken die tot 3 soorten ingrediënten – nieuwe, 100% natuurlijke en circulaire materialen dus.

* (op basis van een totaal van 250,00o ton geproduceerde koffiedik in Nederland per jaar, bron: Caffe Inc.)

caffe-inc-koffie-olieEén van de materialen die Caffe Inc. maakt van gebruikte koffiedrab: koffie-olie (die heerlijk ruikt!)

Van de gebruikte koffiedrab produceren ze:

  • Koffie-olie 👉 voor persoonlijke verzorgingsproducten zoals shampoo en zeep
  • Koffieblokken 👉 als basis voor bio-materialen om bijvoorbeeld meubels van te maken
  • Koffiekleurstof voor de textielindustrie 👉 om bijvoorbeeld kleding mee te verven

Al deze waardevolle koffie-ingrediënten zouden zonder Caffe Inc. verloren zijn gegaan, maar worden nu weer gebruikt door hun klanten als grondstof voor nieuwe producten – zoals natuurlijke zeep.

Weetje ♻️
Door alle 250.000 ton koffiedrab die we in Nederland jaarlijks produceren te redden van de verbrandingsoven of vergister – en niet als afval af te voeren – zouden we net zoveel CO2-uitstoot besparen als 2.850 retourvluchten Amsterdam – New York!

 

Caffe Inc. en Seenons: het einde van een bakje koffie is de start van iets nieuws

 

Sinds december 2022 kunnen wij van onze klanten in Amsterdam, via onze logistieke partners daar, de koffiedik leveren waarmee ze bij Caffe Inc. hun koffiematerialen produceren. 

We zijn de samenwerking met Caffe Inc. gestart met een pilot in de regio Amsterdam. Want daar bevindt de koffieverwerkingsfabriek van Caffe Inc. zich! En voor een goede kwaliteit koffiegrondstoffen is het heel belangrijk dat de koffiedrab zo vers mogelijk wordt aangeleverd.

Dankzij onze samenwerking kunnen bedrijven en organisaties die koffiedik over hebben – bijvoorbeeld de koffiepunten van de UvA en HvA of andere horeca – verbonden worden met Caffe Inc. als verwerker.

Hoe werkt dat?

Wij zorgen er met ons platform voor dat koffiedrab gescheiden en zo vers mogelijk wordt opgehaald bij onze klanten, en dan via de meest duurzame route naar de fabriek van Caffe Inc. wordt gebracht. 

koffie-verwerkings-fabriek-caffe-inc-amsterdam


Zo
kán het dat de koffiedik die een bedrijf laat inzamelen door Caffe Inc. wordt hergebruikt om koffie-olie mee te maken – waar producent Unwaste bijvoorbeeld zijn natuurlijke zeep mee kan produceren – en die zeep dan uiteindelijk door hetzelfde bedrijf weer wordt ingekocht om medewerkers hun handen te laten wassen met een circulair product. En dan is de cirkel rond!

“Dankzij het partnership met Seenons kunnen wij onze aanvoer van koffiedik lokaal uitbreiden – zodat we verzekerd zijn van goede kwaliteit grondstoffen om onze 100% circulaire en lokale koffie-ingrediënten te produceren.

Evaluna Márquez, oprichter en technisch directeur (CTO) van Caffe Inc.

Evaluna-Marquez-Caffe-Inc-quote-about-Seenons

 

Met een innovatieve pilot op weg naar 100% circulaire recycling van koffiedik

 

Caffe Inc. is in 2018 begonnen als samenwerking tussen Evaluna Márquez en circulair consultancybureau Spaak. Na een succesvolle validatie van hun concept werd Caffe Inc. in 2022 een zelfstandig bedrijf.

“We wilden bijdragen aan een duurzame wereld door een praktische oplossing te ontwikkelen om afval van een product dat iedereen kent een tweede leven te geven.”
– Evaluna Márquez

Begin 2022 kregen ze ook de financiering rond van 4 miljoen van het Amsterdams Klimaat en Energiefonds (AKEF) om hun recyclingfabriek voor koffiedik te bouwen. Het AKEF financiert projecten in Amsterdam die een aantoonbare bijdrage leveren aan de vermindering van CO2-uitstoot in de stad.

En CO2 verminderen doet Caffe Inc. zeker! Als de fabriek straks volledig operationeel is, op industriële schaal, bespaart het recyclen van koffiedik per jaar evenveel CO2 als 75.000 bomen in één jaar kunnen opnemen.

Op dit moment draait de fabriek van Caffe Inc. nog als demo-fabriek om het recyclingproces te analyseren en te verbeteren. En wij beginnen met Seenons dus met een pilot om op vaste basis gebruikte koffiedrab van klanten in Amsterdam te leveren!

 

Ook met ons samenwerken?

 

Hoe meer partners, des te meer afval we samen kunnen redden! Sluit je ook aan bij Seenons als verwerkingspartner 

 ☕️
Heb je met jouw bedrijf koffiedik over dat je een tweede leven wilt geven? Registreer je gratis voor onze app en
meld hier je afvalstromen aan

Op de hoogte blijven van de laatste updates? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Bekijk ook eens