De cirkel rond met Unwaste: circulaire zeep van koffiedik en sinaasappelschillen

partner-unwaste-maakt-circulaire-zeep-met-seenons
Facebook
LinkedIn
WhatsApp

Koffiedik, koffiedrab, koffieprut: hoe je het ook noemt (wij zeggen het liefst koffiedrab) – wat er overblijft na een bakkie koffie is geen afval maar een waardevolle grondstof! Onze partner Unwaste maakt persoonlijke verzorgingsproducten – zoals zeep en shampoo bars – van koffiedik en sinaasappelschillen die anders waren weggegooid. In deze blog-rubriek zetten we ze in de circulaire schijnwerper.

Van koffiedik en sinaasappelschil naar persoonlijk verzorgingsproduct


Wist je dat we in Nederland gemiddeld per dag ruim 4 koppen koffie per persoon drinken? (bron:
Trouw 2020). Maar in die kopjes komt maar zo’n 1% van de koffiebonen terecht, de rest blijft achter in het koffiedik.

Zonde om al die koffiedrab – dagelijks zo’n 33 vrachtwagens vol – af te voeren als afval. En dat geldt ook voor de sinaasappelschillen die overblijven na het persen van een glaasje verse jus d’orange. Daarom maken ze er bij Unwaste circulaire verzorgingsproducten van – zoals vloeibare zeep, scrub bars, shampoo bars. Sinds kort ook voor een zakelijke lijn.

 

Weetje ☕️
Door koffiedik te recyclen stoot je 38% minder CO2 uit dan wanneer het gecomposteerd wordt of afgevoerd als restafval. Hergebruik van sinaasappelschillen maakt de CO2-uitstoot zelfs 96% minder. Ook jouw bedrijf kan dus veel CO2 helpen te besparen door producten gemaakt van organische resten te gebruiken!

 

Wij zorgen er met Seenons voor dat de koffiedrab en sinaasappelresten gescheiden worden opgehaald bij onze klanten. Zo kunnen die afvalstromen als waardevolle grondstoffen terechtkomen bij Unwaste – zodat zij er hun heerlijke zeep van kunnen maken, en we ze samen redden van het restafval.

Unwaste-zeep-van-koffiedik

 

Koffie en sinaasappels zijn te mooi om weg te gooien


Unwaste is in
2019 opgericht door Bart Aupers, Noor Buur en Robert-Willem Dol. Zij merkten dat ze zelf veel koffie bij het restafval gooiden, maar wisten ook dat koffiedik eenmaal gedroogd een natuurlijke scrub is. Dus gingen ze aan de slag om deze organische reststroom een functie te geven in een ander product dat je dagelijks gebruikt – zeep!

Wat is er precies zo ‘mooi’ aan de verzorgingsproducten van Unwaste? Ze noemen ze ‘soaps that care’, die niet alleen 100% circulair zijn maar ook:

De sinaasappelolie die Unwaste perst van de schillen heeft een natuurlijke frisse geur en kleur. En koffiedik geeft een milde, verzorgende scrub – zonder microplastics dus.

“We willen de schoonheid van koffiedik en sinaasappelschillen laten zien. Want de natuur kent geen verspilling: elke grondstof heeft haar eigen waardevolle functie. Koffiedik en sinaasappelschillen zijn te mooi om weg te gooien! Dat merk je als je deze reststromen weer verwerkt. Daarom geven wij ze een waardevolle functie in persoonlijke verzorging. Dat kunnen we niet zonder onze partners als Seenons die zorgen voor een transparante en schone keten.”

Bart Aupers, CEO en co-founder van Unwaste

bart-aupers

 

Een tweede leven voor afval met Seenons


Daar zijn wij het helemaal mee eens. Met Unwaste als
verwerkingspartner kunnen we koffiedik en sinaasappelschillen samen een tweede leven geven.

Wij zorgen er met Seenons voor dat de koffie- en sinaasappelresten van onze horeca-klanten gescheiden worden ingezameld door een van onze logistieke partners. Dan kunnen deze stromen dan via de meest efficiënte, duurzame vervoersmethode aan Unwaste worden geleverd. Zo zijn zij zeker van de herkomst en kwaliteit van de grondstoffen voor hun zeep, en hoeven ze niet zelf het vervoer te regelen. 

Zo maakt Unwaste met Seenons de cirkel rond:

cirkel-rond-met-seenons-van-koffie-tot-zeep-unwaste


Transparantie is daarbij heel belangrijk voor Unwaste. Voor de puur natuurlijke ingrediënten van hun zeep zijn ze sterk afhankelijk van transparantie over de oorsprong van hun grondstoffen: die moeten 100% zeker circulair zijn. Daarmee staat onze samenwerking dus sterk, want via de slimme Seenons-software krijgt Unwaste eenvoudig
toegang tot zuivere grondstoffen van gecontroleerde kwaliteit.

”Bij het winnen van grondstoffen komt veel CO2 vrij en grondstoffen worden steeds schaarser, dus zonde om die te verspillen zodra ze koffieprut of fruitschillen zijn geworden!

Onze missie bij Seenons is om met de juiste partners zoveel mogelijk bedrijfsafval te redden – door ze als nieuwe materialen weer de circulaire economie in te brengen. Dat maken we met Unwaste waar voor koffie en sinaasappels! Mooi dat onze slimme software zo helpt om verspilling en onnodige CO2-uitstoot tegen te gaan met heerlijk ruikende zeep.”

Joost Kamermans, CEO en co-founder van Seenons

 

De stap naar een zakelijke zeeplijn


Er waren dus al scrub bars,
shampoo bars, vaste en vloeibare zeep, maar Unwaste heeft net een nieuw zakelijk assortiment gelanceerd! 

Unwaste zakelijk is voor grote én minder grote bedrijven die voorop willen lopen in duurzaamheid. Daarmee bieden ze nog meer mooie circulaire producten, zoals:

  • een dispenser met vloeibare zeep voor op kantoor
  • een soap bar met je eigen logo
  • zelfs een heuse hygiënezuil met desinfecterende handspray gemaakt met sinaasappelschillen

unwaste-zakelijk

Meer weten over de producten van Unwaste voor jouw bedrijf? Hier vind je alles over Unwaste zakelijk

 

Ook samenwerken met Seenons?


Hoe meer partners, des te meer afval we samen kunnen redden!
Sluit je ook bij Seenons aan als verwerkingspartner 

🍊 ☕️
Heb je met jouw bedrijf koffiedik of sinaasappelschillen over? Geef ze een tweede leven – registreer je gratis voor onze app en
meld hier je afvalstromen aan

Op de hoogte blijven van de laatste updates? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Bekijk ook eens