Rijksoverheid en Seenons transformeren afvallogistiek
Rijksoverheid en Seenons werken samen voor transformatie afvallogistiek

Amsterdam, 14 november 2024De Rijksoverheid heeft een vernieuwend contract voor afvallogistiek gesloten met impactonderneming Seenons, dat sinds 1 januari 2023 van kracht is. Deze samenwerking herstructureert het afvaltransport op locaties van verschillende overheidsorganisaties, zoals de Gemeente Amsterdam, de Sociale Verzekeringsbank en de Dienst van het Koninklijk Huis, met als doel een transparantere keten, duurzamer transport en maximaal hergebruik van grondstoffen.

De Rijksoverheid streeft naar duurzaam en transparant grondstoffenbeheer, waarbij afvalstromen worden vermeden en materialen worden gerecycled en hergebruikt. Samen met Seenons is een zesjarig traject, met de mogelijkheid tot verlenging van twee jaar, gestart om afvalinzameling en -transport te verduurzamen, de afvalketen transparanter te maken en de milieu-impact inzichtelijk te krijgen.

Als innovatief platform voor afvalmanagement zet Seenons zich in voor circulair afvalbeheer door te fungeren als verbindende schakel in de afvallogistiek. Hun platform koppelt organisaties zoals kantoren, zorginstellingen en productiebedrijven die hun afvalstromen willen afvoeren, aan zowel traditionele afvaldienstverleners als vernieuwende partijen in de afvalmarkt. Zo biedt Seenons deze organisaties de mogelijkheid hun afvalstromen efficiënt, duurzaam en transparant te laten verwerken door middel van software en data-inzichten.

Voorheen werd het afval van overheidslocaties door twee logistieke partners opgehaald en verwerkt, wat leidde tot beperkte transparantie en een hoog percentage restafval. Met nieuwe contracten heeft de Rijksoverheid de keten opengebroken door logistiek en verwerking (waar mogelijk) los van elkaar aan te besteden. Dit heeft geleid tot aanzienlijke marktveranderingen.

Uitbreiding naar 22 logistieke partners

Een van de grootste veranderingen is de uitbreiding van het aantal logistieke partners dat voor de Rijksoverheid werkt, van 2 naar 22. Door deze samenwerking met Seenons krijgen lokale partijen een belangrijke rol in het afvalbeheer. Dit leidt tot liberalisering van de afvalmarkt en creëert ruimte voor innovatie, waarbij afval op maat wordt ingezameld en gewogen, van kleine rolcontainers tot grote afzetcontainers.

Partners Seenons en Rijksoverheid afvalbeheer Nederland
Door te kiezen voor een samenwerking met Seenons versterken we stap voor stap het hergebruik van grondstoffen en optimaliseren we de logistiek binnen onze afvalketen. Deze aanpak maakt de keten niet alleen open en transparant, maar sluit ook naadloos aan bij onze circulaire ambities.
Maurice Goudsmith, Manager Afvalzorg en Grondstoffenmanagement bij de Rijksoverheid
Slimme weegsystemen voor nauwkeurig afvalbeheer

Seenons maakt gebruik van geavanceerde data-analyse om afwijkingen in afvalwegingen op te sporen. Patroonherkenning en anomaliedetectie helpen om eventuele problemen snel op te lossen en een constant hoog weegpercentage te waarborgen.

Milieu-impact

De Rijksoverheid monitort dit contract samen met Seenons op de volgende KPI’s:

• CO₂-uitstoot

• NOx-emissies

• Fijnstof

• Energieverbruik (brandstof/lading van het transport)

• Wegbelasting

Deze KPI’s zijn gebaseerd op de Green Deal Zero Emission Stadslogistiek (GD173). Sinds de start van het contract is gebleken dat afvallogistiek verantwoordelijk is voor 7-12% van de totale milieu-impact van de Rijksoverheid op het gebied van Afvalzorg.

Maatschappelijke impact

Naast duurzaamheid en transparantie zet de Rijksoverheid in op Social Return. Seenons werkt samen met sociaal-ontwikkelbedrijven zoals Pantar, die mensen met een arbeidsbeperking een werkplek bieden. Zo draagt de coöperatie bij aan zowel duurzaam afvalbeheer als aan sociale inclusie en werkgelegenheid.

Innovatieve miniperscontainers

Afgelopen maand is de eerste Impress miniperscontainer geïnstalleerd bij de Gemeente Amsterdam. Deze containers persen het afval van 11 rolcontainers van 660 liter samen tot anderhalve kubieke meter, wat het aantal transportritten aanzienlijk vermindert en de logistieke uitstoot met maximaal 83% terugdringt.

Resultaten richting Zero Emissie
Tot nu toe heeft de samenwerking tussen de Rijksoverheid en Seenons geleid tot een Zero Emissie inzamelingspercentage dat de oorspronkelijke doelstelling van 29,5% heeft overstegen. Dit betekent dat inmiddels ruim een derde van de afvalstromen zonder fossiele uitstoot wordt ingezameld, wat een belangrijke bijdrage levert aan de duurzaamheidsdoelstellingen van de Rijksoverheid en de impact op het milieu verder vermindert.

De samenwerking tussen Seenons en de Rijksoverheid bewijst dat circulair afvalbeheer niet alleen milieuwinst oplevert, maar ook leidt tot transparante ketens en sociale voordelen. Door innovatie en inclusie te combineren, bouwen beide partijen aan een toekomst waarin afval een waardevolle grondstof blijft.

Terug naar overzicht
Op de hoogte blijven van de laatste updates? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Schrijf me in!