Seenons x PAKT: samen maken we glazen verpakkingen herbruikbaar

Logo Pakt
Facebook
LinkedIn
WhatsApp

Het is eigenlijk gek: bierflesjes worden ingezameld voor statiegeld, maar glazen verpakkingen, zoals een jampotje of lege fles wijn mag je gewoon in de glasbak gooien. Terwijl er vóór die vrije val niks mis is met het glas. 

Dat is precies waar de uitdaging ligt voor afvalverwerker PAKT: alle glazen verpakkingen wél herbruikbaar maken. Goed nieuws op onze weg naar een wereld zonder afval, we mogen PAKT als partner op ons platform verwelkomen! En daar zij we erg trots op.

Wat doet PAKT en waarom? 


Met behulp van ons platform gaat deze nieuwe
afvalverwerker glasverpakkingen duurzaam inzamelen om ze volledig te hergebruiken.  

PAKT is het project van een groep enthousiaste ingenieurs uit Eindhoven en Delft, met als missie om glazen verpakkingen weer helemaal herbruikbaar te maken. Ze willen een nieuwe visie op verpakkingen, waarbij we van lineair naar de circulair gaan.

Wist je dat…
Glas oneindig her te gebruiken is, zonder dat het materiaal degradeert? 

In plaats van een jampot of een fles olijfolie eerst stuk te laten vallen in de glasbak om het vervolgens om te smelten, bouwt PAKT aan een volledig circulair retoursysteem voor glasverpakkingen. Met hun machines, voorzien van de modernste technieken, kunnen ze ingezameld verpakkingsmateriaal eenvoudig sorteren, inspecteren, wassen en weer schoon terugleveren aan de producent.

Zo werkt de cirkel voor glasverpakking van PAKT 

PAKT cirkel

 

Een gedeelde missie: hergebruiken is het nieuwe recyclen 


Samen voor een wereld zonder afval, op naar een circulaire economie – PAKT kan zich helemaal vinden in onze ‘zero waste’ missie. Waar wij steeds meer afvalstromen aan ons platform toevoegen, focust PAKT volledig op glasverpakkingen. Ze zijn ervan overtuigd dat het merendeel van het
glasafval nu onnodig vernietigd wordt, via een proces dat veel energie kost en vervuilend is. 

Glazen verpakkingen kunnen namelijk gerecycled worden zonder omsmelting, door ze schoon en daarmee volledig herbruikbaar te maken. Zodat je dezelfde fles olijfolie weer opnieuw kunt vullen met olijfolie – met een lage ecologische footprint. 

We gooien per persoon gemiddeld 28 kilo glas weg per jaar. Door dat glasafval te hergebruiken in plaats van om te smelten, kunnen we tot wel 460MJ energie per persoon besparen. Dat staat gelijk aan 6500x je mobiel opladen, of een halve maand stroom voor één huishouden.

Seenons x PAKT – Samen voor een circulaire visie op verpakkingen 


Zo’n nieuwe visie op glasverpakkingen vraagt om een andere manier van inzamelen. En om slimme technologie. Dat is waar onze krachten samenkomen: 
PAKT heeft de machinetechnologie ontwikkeld om het glas te verwerken, wij hebben met onze app en platform de specialistische software in huis om het glas zo efficiënt mogelijk in te zamelen en te vervoeren. 


Next steps

De volgende stap voor PAKT is ‘Project Clean’: in juni 2022 gaat het bedrijf hun nieuwe circulaire keten voor glazen verpakkingen 3 maanden lang testen met 800+ huishoudens in Nederland. Hier lees je alles over de projecten van PAKT.


Zelf impact maken met je bedrijfsafval? 

Wil jij ook aan de slag met jouw duurzaamheidsdoelstellingen rondom afval? Maar kan je wel wat hulp gebruiken bij het kiezen van de juiste stappen? Speciaal voor sustainability managers geven we op 12 en 13 oktober een Waste Workshop op ons kantoor in Amsterdam. Schrijf je snel in, want er is beperkt plek!

Waste Workshop Website image prullenbakken

Op de hoogte blijven van de laatste updates? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Bekijk ook eens