Wijnkurken

Pop those bottles!

Wist je dat het wel 10 jaar heeft geduurd om jouw wijnkurk te maken? Zonde om deze na één keer poppen weg te gooien, vinden wij. Daarom gaan wij tijdens deze pilot in Amsterdam en Den Bosch in samenwerking met De Eker de uitdaging aan om kurk een tweede leven te geven. Door de kurk te hergebruiken verlengen we zijn levensduur tot wel 100 jaar of meer!

Waarom wijnkurken scheiden?

Alleen al in Nederland belanden er jaarlijks miljoenen wijnkurken op de afvalberg of in de verbrandingsovens. Terwijl dit waardevolle grondstoffen zijn voor nieuwe producten. Door deze afvalstroom te scheiden en te hergebruiken sluiten we de kurk-kringloop. Hiermee kunnen we het aandeel van dit biobased materiaal  vergroten en beschikbaar houden voor de komende generaties.

Wat gebeurt er met mijn wijnkurken?

Alle wijnkurken worden gesorteerd op verschillende kwaliteiten. Plastic stoppers, vervuilde kurken en metalen worden eruit gehaald. De uitgesorteerde kurken worden vervolgens met een maalmachine vermalen tot kurkgranulaat of kurkpoeder. Dit kan in verschillende korrelgroottes, zodat de juiste grootte uitgezocht kan worden voor nieuwe producten als gevel- of vloerafwerking, biobased epoxy, cosmetica en biocomposieten.

Geef jij jouw wijnkurken een tweede leven?