Mondmaskers

Houd je mondmaskers!

Mondmaskers

Kan jij je nog een zorgverlener zonder mondmasker voorstellen? De vraag naar wegwerpbare medische producten (zoals mondmaskers) is de afgelopen jaren flink toegenomen. En dit heeft helaas ook veel gevolgen voor de afvalproductie. Het afval binnen de gezondheidszorg is momenteel namelijk een van de snelst groeiende afvalstromen in de wereld, waardoor de CO2 voetafdruk ook enorm is gestegen. In Nederland is de gezondheidszorg verantwoordelijk voor 7% van de totale CO2-uitstoot. Hiervan is de verwerking van medisch afval goed voor ongeveer 80% van de uitstoot.

We starten een pilot!

De meeste single-use mondmaskers worden na gebruik weggegooid en verbrand door afvalverbrandingscentrales. Terwijl dit waardevolle grondstoffen kunnen zijn voor nieuwe producten! Daarom starten we in samenwerking met GreenCycl, Hofmeester Dental, en Michiel Lieshout van Dentiva een pilot onder tandartspraktijken en mondhygiënisten in Amsterdam, Amstelveen en Haarlem voor de inzameling van deze mondmaskers.

Staat jouw stad hier nog niet tussen, maar wil je graag meedoen? Meld je dan aan voor onze wachtlijst! Zodra we weten dat er in meer steden behoefte is aan deze pilot, gaan we daar mee aan de slag. No time to waste!

Waarom mondmaskers scheiden?

Mondmaskers zijn gemaakt van PP (polypropyleen). PP is een materiaal dat zeer geschikt is om te recyclen. En hoe meer producten er worden gerecycled, hoe beter dit is voor de ecologische voetafdruk!

Doordat we de afgelopen jaren zoveel mondmaskers zijn gaan gebruiken, kon er ook veel getest worden met het verwerken van gebruikte mondmaskers tot nieuwe producten.

image003-1-1.png

Wat gebeurt er met mijn mondmaskers?

Jouw mondmaskers worden niet zomaar gerecycled. Daar gaat een heel proces aan vooraf! GreenCycl heeft in samenwerking met de Sustainable Surgery onderzoekslijn binnen de TU Delft een duurzame manier bedacht om medische mondmaskers in verschillende stappen te recyclen. 

De eerste stap in het proces is het omsmelten van het materiaal. Met alle opgedane kennis op het gebied van transport, logistiek en verwerkingsprocessen is er een smeltmachine gebouwd, welke de mondmaskers omsmelt tot plastic blokken. Deze blokken worden daarna gegranuleerd tot kleine korrels. Deze korrels worden vervolgens vervormd tot nieuwe producten. Zo krijgen jouw gebruikte mondkapjes een tweede leven!

Geef jij jouw mondmaskers een tweede leven? Meld je aan voor de pilot!

Wil je meedoen aan de pilot, maar staat je stad er nog niet tussen? Meld je aan voor de wachtlijst!