HvA en UvA starten samen met Seenons scherp plan om afval te verminderen
Rectangle 16
Samen met circulair afvalplatform Seenons op weg naar 540.000 kilo minder afval en 70% recycling in 2026
Amsterdam, maandag 5 september 2022 – Deze week starten de HvA en UvA met de uitvoer van een scherp plan om bij te dragen aan de circulaire economie. De Hogeschool en Universiteit van Amsterdam gaan afval verminderen en restafval scheiden in 4 aparte afvalstromen, om dat vervolgens te hergebruiken als nieuwe grondstof. Dit plan is het resultaat van grondig, uitgebreid onderzoek in 2021 over de visie op het gebied van het verminderen van afval en de waarde van grondstoffen. Samen met Seenons gaan de circa 90.000 medewerkers en studenten van de hogeschool en universiteit op weg naar twee ambitieuze doelen: 33% minder afval en 70% recycling in 2026.

Uit het grondstoffenonderzoek blijkt dat er op het gebied van afval scheiden en verwerken een hoop winst te behalen valt voor de UvA en HvA. Van het totaal van 1.647.000 kilo afval werd 11% gerecycled (2021*). Oftewel, er belandt veel afval op één hoop dat vervolgens wordt verbrand. Op basis van dit inzicht is er een visieplan ‘Van afval naar grondstof’ opgesteld**. Binnen dit plan vormen twee scherpe doelen de leidraad:

  1. 33% afvalreductie in 2026 door inkoopkeuzes en herbruikbare verpakkingen. Dat is circa 540.000 kilo minder afval
  2. 70% afvalrecycling van het resterende afval in 2026 tot grondstoffen voor nieuwe producten (dit was 11% in 2021*)

Aan de bak

De aanpak van het nieuwe afvalbeleid bestaat uit het verminderen, scheiden en met name het gescheiden verwerken van het afval. In de zomervakantie werden de eerste maatregelen zichtbaar. In alle gebouwen zijn naar schatting 20.000 kleine prullen- en papierbakken verdwenen. Hiervoor zijn 800 afvalstations in de plaats gekomen, waar het afval gescheiden wordt in vier verschillende stromen:

  • GFT
  • bekers + eetservies
  • PMD + restafval
  • papier

Scheiden gebeurt voortaan zoveel mogelijk zonder plastic afvalzakken. Dat betekent dat HvA en UvA streven naar 75% minder gebruik van plastic afvalzakken. Voor medewerkers en studenten die zich afvragen waar hun oude prullenbak is gebleven, is er een verrassing. Beide organisaties hebben de daad bij het woord gevoegd en de weggehaalde prullen- en papierbakken gerecycled tot een nieuw product: een achterwand bij de 4 nieuwe afvalbakken.

uva-hva-maak-je-afval-bruikbaar

Kweekvijver van recycle-experts

De HvA en UvA zien de uitdaging van het ambitieuze afvalbeleid en pakken het daarom professioneel aan.

“Via een aanbestedingstraject vonden we in Seenons de juiste partner voor het gescheiden ophalen, verwerken en recyclen van ons afval. Met Seenons beginnen we in september 2022 aan onze reis naar zero waste. Steeds minder afval, minder restafval en steeds meer recycling. Dit lukt niet zonder onze medewerkers, studenten, bezoekers en externen.
Aan iedereen vragen we om hun afval zorgvuldig te scheiden én om de waarde in te zien van afval. Niet als iets dat je snel kwijt moet, maar als grondstof voor nieuwe producten. Tot en met december ondersteunen we deze boodschappen via de interne campagne ‘Maak je afval bruikbaar’. Iedereen die meedoet en eind van het jaar slaagt voor de ‘toets’, kan zich daarna recycle-expert noemen. Een kleine investering in tijd, met een enorme impact op de toekomst.”

Bert Zwiep, directeur Facility Services HvA en UvA

quote-hva-uva-facility-services

Onze mede-oprichter en CEO van Seenons Joost Kamermans is trots op de nieuwe samenwerking: “Studenten zijn een belangrijke doelgroep als het aankomt op het bewust omgaan met moeder aarde voor volgende generaties. Daarnaast leren ze snel en staan ze open voor verandering. Met ons platform waarmee we de HvA en UvA koppelen aan logistieke partners en verwerkers, streven we ernaar om in 2026 de ambitieuze recycle-doelen te halen. Heel mooi dat de HvA en UvA hun afval terugzien in nieuwe producten. Zoals fruit geteeld op compost uit GFT-afval, of nieuw papier voor in de printers. Dat is waar we het voor doen: organisaties op weg helpen naar zero waste en samen toewerken naar een afvalvrije wereld.”

Meer informatie

Wil je meer weten over onze samenwerking met de Hogeschool en Universiteit van Amsterdam? Neem dan contact op via de perspagina.

*Noot: door de COVID-periode was er tijdens de onderzoeksfase minder afval. De cijfers uit het onderzoek zijn mede gebaseerd op ervaringen in 2016.
**Bron: intern visiedocument ‘Van afval naar grondstof’, HvA en UvA, mei 2021

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Terug naar overzicht
Op de hoogte blijven van de laatste updates? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Schrijf me in!